Брегът на Варненското езеро под село Константиново е покрит и днес с умряла риба. Това потвърди и след оглед началника на "Риболовен контрол" - Варна Бейхан Хасанов пред радио Варна.


"Рибата се е оттеглила малко, но е на дъното на Варненското езеро. Това, което видяхме, са наистина намалели количествата и дано резултатът да е добър. Което се вижда от брега, не може да се определи като тонаж, но гъсто е наслоено в бреговата част", каза Хасанов.

Водата е изхвърлила мъртви попчета, при това доста едри, скариди, кефал и трицона.

Началникът на "Риболовен контрол" заяви, че измрялата риба е далеч от прекъснатия тръбопровод, през който от месеци се изливат фекални води във Варненското езеро. Той заяви, че не вижда връзка между замърсяването и измирането на рибата. Последното според него е най-вероятно резултат от липса на кислород във водата.

Хасанов обаче заяви, че окончателната оценка може да се даде след изследване на пробите, взети от Басейнова дирекция. Вчера нейни експерти направиха проверка и съобщиха, че са констатирали "единични бройки мъртви малки екземпляри риба (попче и гюмюш)".