Частни дарители събраха близо 95 хиляди лева, за да бъде издигнат Паметник на моряка във Варна, съобщи днес пред медиите председателят на УС на фондация "Морски съдби" Димитър Димитров.

Първата част от него - фигура на капитан с бинокъл на гърдите, вече е готова. Тя е висока 2,8 метра и е изработена от месинг, по метода на кухото леене. Сега трябва да се изгради постаментът на фигурата, който ще бъде метална конструкция под формата на стилизиран нос на кораб, с височина 7,8 метра, уточни Димитров.

По думите му, за да се реализира проектът, са необходими още около 211 хиляди лева. Димитров уточни, че освен от частни дарители, ще се търси подкрепа и от общината във Варна.

Проектът за Паметника на моряка бе одобрен през 2017 г. от Експертния съвет по естетизация на градската среда. Той е дело на скулптора Венелин Божидаров и архитекта Тодор Даскалов. Мястото на паметника е предварително определено в района на Фестивалния и конгресен център във Варна, също с решение на Експертния съвет. Проектът предвижда около постамента с фигурата на капитана да бъдат поставени и шест плочи-символи на основните морски професии.