През това лято градският транспорт във Варна ще е с удължено работно време и автобусите ще се движат до един часа след полунощ, решиха днес на своето заседание общинските съветници в крайморския град.

До късно ще се движат коли по пет линии. По тях се движат автобуси с номера 7, 17, 20, 31 и 148, които свързват центъра на града с крайните квартали.  Първоначално предложението бе те да пътуват с удължен график в периода 1 юни - 30 септември, но съветниците приеха нощният транспорт да работи през активния туристически сезон - от 15 юни и 15 септември.

През интервал на около 50 минути ще се движат автобусите след 23 часа, съобщи за Радио Варна председателят на Варненския общински съвет Тодор Балабанов. Цената за превоз няма да бъде променяна:

Съветниците одобриха и промяна в транспортната схема на Варна, отнасяща се до селищните образувания Боровец - юг и Боровец - север. По маршрута на автобусна линия 46 ще бъде разкрита нова автобусна спирка "Санта Мария", между спирки "Голям обръщач - Боровец" и "Галата - обръщач", и ще се обслужва двупосочно. В тази връзка ще бъде променено маршрутното разписания на линия 46.

Съветниците одобриха и икономическата рамка за дейността на обществения превозвач във Варна за периода 1 януари - 23 октомври 2023 г. Възнаграждението на километър маршрутен пробег е в размер на 12 973 000 лв., или 1.5413 лв./км без ДДС. Транспортната задача за периода е 8 417 000 км.

Друго решение, взето с пълно единодушие днес, бе Община Варна да отпусне близо 3,96 млн. лева за дейности, свързани със санирането на многофамилни жилищни сгради. 87 сдружения на собствениците са одобрени за общинско финансиране за изготвяне на технически паспорти и енергийно обследване на сградите.

Тези документи са задължителна част от процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап I". Съгласно програмата разходите за тяхното изготвяне се поемат от кандидатите, но Община Варна реши да подпомогне сдруженията на собствениците, като осигури заемообразно финансиране. Средствата по-късно ще се възстановят на общината.

С решение на местния парламент Община Варна ще кандидатства с проектно предложение за безвъзмездна помощ от Механизма за възстановяване и устойчивост за основен ремонт на Дома за стари хора "Гергана". Предвиждат се редица дейности, с които да се създадат по-добри условия за живот на възрастните хора.