Над 2,6 милиона лева ще струва ремонтът на катедралния храм "Св.Успение Богородично", съобщи днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, предаде БТА.

По думите му строителните дейности ще започнат до дни и ще обхванат покрива и куполите на храма. Според владиката ремонтът ще продължи поне една година. Той припомни, че Катедралата е строена през 19 век. Храмът, който е втори по големина в България, е осветен частично през 1886 г. от митрополит Симеон. Пълното му освещаване става през 1910 г., а окончателното му оформление, както го виждат и днес жителите и гостите на Варна - през 1940-1942 г.

Покривът не е ремонтиран от 80 години и затова има течове, които застрашават стенописите, допълни митрополит Йоан. Той уточни, че строителните дейности ще започнат от камбанарията и централния купол.

Средствата за ремонта са събрани чрез дарители, каза още владиката. Той припомни, че най-големите спомоществователи са правителството, което осигури 200 хиляди лева и община Варна - още толкова. Владиката допълни, че има частен дарител, който е изявил желание да дари средствата, нужни за позлатяването на куполите на Катедралния храм. Той посочи още, че докато трае ремонтът, богослужебният живот в храма ще продължи в нормалния си ритъм. На всяка литургия ще се споменават имената на дарителите, с чиято помощ се реализира поправката и позлатяването на покрива.