През последната година отчетохме около 30-40 процента ръст в наемните нива във Варна спрямо 2020 година. Това каза днес Елена Парова - мениджър "Банки и ключови клиенти" във фирма "Явлена" в крайморския град. Тя участва в организирания от сайта ""Imoti.net", част от Investor Media Group, бизнес-форум "Предизвикателствата пред пазара на имоти - политически, икономически, технологични", предаде БТА.

Парова каза, че войната в Украйна се е отразила в две посоки на имотния пазар. По отношение на наемния пазар забелязахме, че имаше изключително голяма активност от страна на украинските бежанци като наематели във Варна, обясни тя. По думите ѝ това е съвпаднало с периода, в който нашата икономика започна да заздравява и се появиха наематели, които реално погледнато до преди две години се бяха върнали по родните си места заради локдауна през 2020 г. Според нея се е случило оздравяване на наемния пазар, който бе изключително пострадал през 2020 година. Естествено е, че ще бележим ръст в цените на наемите, което е абсолютно логично, тъй като пазарът бе доста слаб, коментира експертът.

Тя допълни, че в цените на жилищата войната в Украйна е повлияла по друг начин. По отношение на покупко-продажбите от една страна роля оказаха инфлационните процеси, които се развиха в страната и покачването на цените на строителните материали, което бе в резултат на това. От друга страна се оказа, че голяма част от строителните компании използват материали от Русия и Украйна. Това наложи те да търсят други алтернативи за източници на доставка, което неминуемо води до покачването на разходите за себестойност на строителството и не може да не се отрази и на цените на имотите, обясни експертът.

В отговор на въпрос дали се купуват повече нови жилища и такива в строеж или старо строителство, тя обясни, че ако един купувач се включи в обект ново строителство, той трябва да предвиди своите парични потоци, което за някои купувачи е плюс, особено когато очакват да направят някаква сделка, от която да си осигурят средства за покупката в строеж. Има обаче немалък дял купувачи, които използват финансиране от банка. За тях е много по-целесъобразно да купят имот в завършена сграда, макар и за ремонт, но много по-малко време да плащат едновременно и кредит, и наем.

Пазарът на офис имотите е слаб, тъй като той също пострада 2020 г. от пандемията, коментира още Парова. Тя обясни, че голяма част от бизнеса, особено по отношение на офис площите, се оттегли да работи хоум офис и се наложи да се освободят немалко офиси.