Логистик мениджърът Милена Джусто стана милион и първият пътник за тази година на летището във Варна. Тя пристигна с полет от Виена заедно с 11-годишната си дъщеря Ребека. Жената бе посрещната официално, с цветя и подаръци от директора на летището Димитър Костадинов и кмета на крайморския град Иван Портних.

Вижте снимки >>

Пред журналисти Джусто разказа, че е родена в Италия, но майка ѝ е българка и затова говори свободно български език. Дъщеря ѝ разбира сравнително добре български, но говори съвсем малко. Джусто живее в Милано и работи като логистик мениджър в областта на модата. Пътничката разказа, че пристига във Варна при роднини и е "изненадана много приятно" от това, че е милион и първия пътник за тази година, предаде БТА.

Официалното посрещане на милионния пътник е традиция от близо 20 години, припомни директорът на аеропорта. В миналото церемонията се провеждаше обикновено през август. По думите на Костадинов през настоящата година достигането на броя от 1 милион пасажери става значително по-рано благодарение на силната зимна програма на летището, което през студените месеци обслужваше 17 дестинации.

Летището очаква ръст от 24 процента в броя на пътниците през тази година спрямо миналата очаква. По думите на Костадинов прогнозите са, че до края на декември пасажерите ще достигнат около 1,8 милиона души. Спрямо най-силната за българския туризъм 2019 година показателите ще бъдат по-слаби с около 20 на сто.

За пръв път в историята на летището през тази година нискотарифният трафик надхвърля 50 на сто от общия, допълни Костадинов. Той уточни, че чартърните програми са около 20 процента от трафика, докато в миналото са били около 70 на сто. За поредна година пътниците от Германия са най-много, очаква се до края на годината да достигнат около 600 000 души, каза още Костадинов. По думите му броят им ще бъде сравним с 2019 г. Директорът на аеропорта допълни, че има ръст и при пътниците от Полша и Австрия.

Костадинов съобщи още, че вече е започнало планирането на зимната програма на аеропорта, като засега потвърдените дестинации са 14, но има шанс да бъде постигнат трафикът от предния сезон, когато бяха 17. Летището продължава и с изпълнението на инвестиционната си програма.

Предстои реконструкция на три пътеки за рулиране, както и изграждане на фотоволтаична централа. Междувременно се реализират проекти за подновяване на техника и оборудване. Те са по-скромни и не са толкова видими за пътниците, но са важни за добрата работа на летището и качественото обслужване, обясни Костадинов.