Кметът на Варна Иван Портних поиска оставката на главния архитект на общината Виктор Бузев до края на деня, съобщи на извънреден брифинг днес самият градоначалник.

Сред причините за исканата оставка са липсата на цялостна визия за развитие на града, липсата на организация, функциониране и работа на Експертния съвет за устройство на територията, както и решения по ключови теми за града. Портних допълни, че е имало ясни опити за незаконосъобразни действия от страна на главния архитект.

Кметът посочи като примери и липсата на правила при работата на ЕСУТ и прилагането на двойни стандарти там. По аналогични проекти и преписки, едни са придвижвани по-бързо, а други по-бавно, обясни Портних, като допълни, че презастрояването в отделни зони на града също е функция на главния архитект. Липсва визия и по отношение на ключови за Варна проекти, смята кметът. Сред откроените от Портних са и проблемите при работата на главния архитект с незаконните бараки в курорта "Златни пясъци", съобщава БТА.

Снимка: БТА

Освен всичко изброено, има случаи на отнемане на правомощия от страна на главния архитект, посочи още кмета на морската столица и за пример даде издадено от него разрешение за преместваем обект към ресторант в Морската градина в града зад гърба му и без да има право на това.

Иван Портних обобщи, че, ако не бъде депозирана оставката на главния архитект до края на деня, ще предприеме всички законови стъпки за неговата смяна.

Източник: Община Варна