Експерти от Регионалния исторически музей /РИМ/ във Варна издирват българи, станали очевидци на потушаването на Пражката пролет през 1968 година, съобщи Златка Антова, завеждащ отдел "Най-нова история" в културната институция.

Търсенето на свидетели е в рамките на международен проект, финансиран с малко над 98 хиляди евро по програма "Европа за гражданите", чието изпълнение ще продължи до началото на 2020 година. Водещата организация е университетът в Братислава в партньорство с висши учебни заведения от Виена, Загреб, Болоня и Института за национална памет в Талин. От българска страна единственият участник в проекта, наречен "Годината, която промени света: Чехословакия и Европа през 1968 г.", е РИМ - Варна.

Нахлуването на чужди войски в Чехословакия става на 20 срещу 21 август, разказа Антова. От българска страна участват два полка - от Елхово и Харманли, и един танков батальон. Заповедта за включването на българските войници, които са били от набори 1947 и 1948 г., е подписана от Добри Джуров и Атанас Семерджиев.

Задачата е да издирим очевидци не само сред военнослужещите, а и хора, които са учили или работили по него време в Чехословакия, обясни Антова. По думите й свидетелствата ще бъдат записвани, а след това съхранявани в Братислава, като част от тях ще бъдат включени в изложба и документален филм.

Желаещите да разкажат своята история, не е необходимо да пътуват до Варна, ние може да отидем при тях, допълни Антова. Тя уточни, че ще бъдат направени проучвания и в архивите в София и Велико Търново.