Двама боливийски индианци от племето аймара започнаха да строят 14-метровия тръстиков кораб в Белослав, който в края на юли ще отплава на международна експедиция Абора IV.

Вижте снимки >>

Името идва от дума в езика на гуанчите - коренното население на Канарските острови. С нея те наричат светлината, която покрива океана, в момента на изгрев и залез, когато слънчевия диск докосва хоризонта. Това сияние се е приемало за божествената енергия, стояща в основата на сътворението.  Най-интересното е, че произнесена на местното наречие, тази дума звучи като "Аурора" (зора на древногръцки), коментира Теодор Роков от Регионалния исторически музей във Варна, който ще бъде единственият българин в експедицията.

Снимка: Личен профил на Теодор Роков във Фейсбук

Днес в света само племенната общност Аймара, обитаваща бреговете на езерото Титикака, са запазили умението да строят плавателни съдове от тръстика. За прототип на кораба ще се ползват скални рисунки от Египет и Месопотамия.

Морското приключение ще стартира от пристанище Варна и ще премине през Дарданелите, Егейско море и остров Крит. В него ще се включат 9 представители от различни държави - Германия, Боливия, Холандия, Русия, САЩ, Турция, Гърция, Кипър и България. Разнородният екипаж има за цел да докаже, че независимо от различията в политиката на държавите, техните жители могат да работят заедно и без проблеми, казва Роков.

Изследователите ще пропътуват около 3000 км в продължение на 3 месеца, за да докажат сведенията на Херодот, че са били осъществявани търговски контакти между древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното средиземноморие още от времето на каменно-медната епоха, в района на днешна Варна.

Тази година се навършват и 50 години от експедицията на Тур Хейердал с "Ра" - първото плаване с древен папирусов кораб, каквито са използвали египтяните в миналото. Проектът "Абора IV" е практическо продължение на тази идея и затова, за да стане кръстник на кораба, се очаква във Варна да пристигне най-големия син на великия норвежки изследовател. Очаква се плаването да започне през юли.

Организатор на международната експедиция Абора IV е германецът д-р Доминик Гьорлитц, а партньор в реализацията на проекта е варненският археологически музей.

Снимка: Личен профил на Теодор Роков във Фейсбук