На международния филмов фестивал "Любовта е лудост" за първи път у нас ще бъдат показани филми, наградени на големите кинофестивали в Кан, Берлин, Венеция и Сан Себастиян.

Във Варна ще бъдат прожектирани филми, които все още не са показвани на престижните фестивали в Карлови Вари и Сараево. Това обяви проф. Александър Грозев, артистичен директор на варненския кинофест.

26-тото издание на "Любовта е лудост" ще бъде открито на 24 август с филма "Студена война". Лентата на полския режисьор Павел Павликовски получи приза за най-добра режисура в Кан. Закриването ще е на 31 август с японския "Крадци от магазини", който тази година спечели "Златна палма" на същия фестивал.

Варненската публика ще може да гледа филма, който тази година получи голямата награда на фестивала в Берлин - румънския "Не ме докосвай", който е определян като един от скандалните филми на годината. Ще бъде показан и предизвикалият много дискусия в Русия филм "За любовта".

"90 на сто от филмите ще са премиерни за България, а някои и премиерни за Европа", изтъкна проф. Грозев. Той разкри, че тази година най-голямото международно лятно филмово събитие в България ще предложи на публиката около 100 филма, които са подбирани сред 300-400 предложения.

Петчленното жури ще бъде председателствано от холандския продуцент Клаудия Ландсбергер. Членове ще са режисьорите Виктор Божинов и Луиз Диого (Португалия), немският драматург и журналист Хелмут Шобел и руски представител, чието име се уточнява.

Ще има няколко специални панорами, които ще са посветени на годишнини от рождението на Въло Радев и Велко Кънев. Наградата за цялостен принос ще бъде връчена на Ицко Финци, като ще бъдат прожектирани 5 от филмите с негово участие. Ще има специална подборка от руски и ирански филми.

Ще бъдат показани съвременни български заглавия, като с публиката ще се срещнат актьорите във филми като "Вездесъщият", "Нокаут или всичко, което тя написа", "Привличане", "Революция Х", "Дъвка за балончета", "Посоки", "Възвишение", "Радиограмофон" и "¾". В конкурсната програма ще участва и един варненски филм- "Безкрайната градина" на режисьора Галин Стоев.

Сред гостите на фестивала ще са популярни имена като Стефания Колева, Лилия Маравиля, Велислав Павлов, Весела Бабинова, Ники Илиев, Герасим Георгиев - Геро, Лорина Камбурова, Бойко Кръстанов, Христо Гърбов, Юлиян Костов и Яна Маринова.

Окончателната програма на "Любовта е лудост" ще бъде готова до края на седмицата. От понеделник започва и продажбата на билети за всички филми, уточни директорът на кинофестивала и управител на ФКЦ Тошко Гяуров.