Община Варна въведе ограничение за броя на куклените спектакли в детските градини. Те могат да бъдат два в годината и вече ще се заплащат от бюджета на съответната градина, предаде БНТ.

Мотивът за това е сигнал на родители, които се оплакали, че постоянно им събират пари за театрални постановки. Това предизвика ответна реакция. Майки направиха петиция и внесоха подписка в общината, с която настояват кукленият театър да бъде върнат в градините.

В сигнала, подаден до Община Варна, пише, че в някои детски градини се изнасят над 10 куклени представления годишно, което затруднява финансово родителите. Таксата за дете е между 2 и 4 лева.

"Това писмо е с цел социално слабите семейства да не дават пари. Оттам нататък няма никакви ограничения за постановките за всяка детска градина, стига това да бъде безвъзмездно за децата", каза Лилия Христова - директор на дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна.

"Калина Малина" е една от детските градини, в които всеки месец гостуват театрални трупи.

"Аз наистина си признавам съм искала много пъти да я заведа в Кукления театър, но винаги не съм намирала път до там и единствено тук е гледала куклен театър. Наистина бих искала да ги върнат тези представления", каза Таня Белева - майка на дете.