През тази година във Варна 3187 първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг на 15 септември, съобщиха от дирекцията по образование в общината. Те ще се обучават в сформираните 132 паралелки в общо 48 училища, от които 37 общински, две държавни, осем частни и едно чуждестранно.

Първокласниците са малко повече в сравнение с предходната учебна година, когато за първи път в клас влязоха 3037 деца.

Началото на новата учебна година бе поставено в Националното училище по изкуствата (НУИ) "Добри Христов" във Варна с тържество в обновения двор на учебното заведение. На влизане в сградата, децата преминаха през голяма шестица. 

Вижте снимки >>

За първия учебен ден общината организира "Първолашка чуднотека" със забавни игри и танци в Двореца на културата и спорта в града. Входът е свободен за всички деца и техните родители. Освен забавленията, те ще могат да се запознаят с възможностите, които общината предлага за включване в групи за занимания по интереси - театър, музика, танци.

От общината съобщиха още, че през лятото са извършени текущи ремонти в 23 общински училища и 17 детски градини. Продължават дейностите по изграждане на пристройката в 7-о Средно училище "Найден Геров". В Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Н. Хайтов" предстои ремонт на три спортни площадки. За три училищата - Основно училище (ОУ) "Добри Чинтулов", ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и ОУ "Йордан Йовков" е осигурено финансиране за обновяване на сградния фонд и въвеждане на мерки за енергийна ефективност, но ремонтните дейности предстоят след приключване на обществените поръчки.

През новата учебна година в общинските училища и детски градини ще работят 114 здравни кабинета.