Най-възрастният избирател във Варна гласува машинно в училище" Ал. С. Пушкин". Хиньо Коларов е на 104 години и никога не е пропускал да даде своя вот. Казва, че досега е гласувал близо 100 пъти, предаде БНТ.

Той пуска първата си бюлетина през далечната 1938 година. Тогава бил на 18 години. Макар че вече е трудноподвижен, той отива до избирателната секция с помощта на сина си, за да гласува и днес.

"Вие сте образец за младите хора, гордост за града ни и за всички млади, които не искат да гласуват, а би трябвало да гласуват", приветства го Катя Христова - секретар на 44 секция в СУЕО "А. С. Пушкин".

Без притеснения Хиньо Коларов избира да гласува с електронна бюлетина, защото е убеден, че няма да срещне затруднения.

"Справи се страхотно. Нашите адмирации към тази възраст да гласува на машина, защото дори и младите хора се страхуват понякога да стигнат до машината", коментира Катя Христова.

Възрастният мъж се надява следващите политиците да са почтени. "Важно е да гласуваме, за да изберем правителство, което да върши работа, а не служебни правителства. Без редовно правителство няма държавност, тежест няма", казва той.

Най-възрастният варненски избирател отправи и съвет към политиците: "Да мислят за България, за която говорят, а не да се надпреварват кой кого да оскърби."

Мъжът се надява да е здрав, за да може да гласува и на следващите избори.

Към 11:00 часа във Варненска област за Народно събрание са гласували 7,96 процента от избирателите, а за европарламент - 7,78 на сто, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в крайморския град Велин Жеков. Вотът си за 50-о Народно събрания са упражнили 32 200 избиратели, а за членове на Европейски парламент - 30 800.

В областния център е най-ниската активност и на двата вида избори. За Народно събрание са гласували 6,8 процента, а за Европейски парламент - 6,6 на сто.

Най-високата избирателна активност към този час е в община Аврен, където на парламентарните избори са гласували 19 процента, а на вота за представители в Европейски парламент - 18,95 на сто от избирателите.

В три от общините във Варненска област - Ветрино, Вълчи дол и Дългопол, активността е по-висока на европейските избори, но това се дължи на изискването за уседналост.

До момента с потвърждение на Централната избирателна комисия е преустановено гласуването с 9 машини. В РИК засега няма постъпили жалби, каза още Жеков.

Около 405 000 са имащите право на глас в изборите за 50-о Народно събрание, а във вота за членове на Европейски парламент гласоподавателите са малко над 396 000.