При направения оглед в акваторията на езерото са открити екземпляри от мъртва кая. Не са установени брегови източници на замърсяване, както и наличие на мазни петна от разливи на нефтопродукти.

Взетата водна проба в района на ферибота край Белослав и пред село Страшимирово ще бъде изследвана по различни показатели, съобщиха от Басейновата дирекция за Черноморския район.

Вероятната причина за измиране на рибата в района е изключително ниското съдържание на разтворен кислород и високата температура на водата, явление което се наблюдава в края на лятото, уточняват от дирекцията.

Направените моментни измервания от взетите за анализ проби морска вода са показали ниско съдържание на разтворен кислород (1,21 мг/л при норма не по малко от 8,00 мг/л) и температура от 22,7 ОС.

Според рибарите обаче толкова много умряла риба не помнят да са виждали.

"От онзи ден. Изведнъж дойдоха бели води, бяло море стана. Не черно, а бяло. Този път е много и без това обедня нашето море", коментира Илия Божилов - Пирата пред БНТ.

Според инж. Ирина Димитрова от Дирекция "Контрол" Байсейнова дирекция - Варна всяка година в края на юли и началото на август има масово измиране на риба в езерото.
 
"Имайки предвид практиката назад в годините, където точно в края на юли, август, често се получават тези сигнали за измиране на риба. Всяка година по това време имаме сигнали и досега поне не сме констатирали замърсяване", каза инж. Ирина Димитрова.

Причините за измирането на рибата ще станат ясни до седмица. Тя основно е кая, която обитава дъното.

Използването на измрялата риба е абсолютно забранено, предупреждават от Басейновата дирекция във Варна. Сигнал е изпратен и до Българската агенция по безопасност на храните.