Болницата лекува туберкулозно болните от цяла Източна България, но от години се бори с липсата на средства. С две трети е намалена субсидията от държавата.

Предстояло 180 000 лева да бъдат покрити от общината. Трайното решение обаче се чакало от Министерство на здравеопазването, като можело да се стигне и до публична продажба.

Управителят на тубдиспансера доц. Христо Ганчев коментира, че ако годишният разход на болницата е близо милион, 330 000 лева се получават от министерството, другите откъде да ги вземат.

Тъй като част от пациентите са неосигурени, а престоят продължава до три месеца, болницата няма право на договор със Здравната каса. По този начин не можела и да се самоиздържа.

Д-р Петър Петров обяснява, че издръжката от държавата е 30 лева на ден. В тях влизали всички допълнителни лекарства, които не се осигуряват от министерството, храната, токът, водата, заплатите на персонала.

Двама лекари и една сестра работят в стационара, в остро заразна среда. По-голямата част от персонала напуска. Медиците се чувстват унизени, тъй като отговорността се прехвърля между министерството и общината.

Дълговете на болницата бяха покрити от община Варна в предишните години. Общините обаче нямат право да изплащат заплати в болниците. Здравният министър все още не е обявил решението си за обединение на лечебното заведение с друга болница.