Това каза за „Фокус” доц. Снежа Златева, завеждащ клиниката по токсикология към Военноморска болница-Варна. Тя посочи, че много често хората правят грешката да пускат отоплението при недвижещ се автомобил и така опасните газове навлизат в купето, като те представляват сериозна опасност за здравето.

Доц. Снежа Златева посочи, че вчера е бил приет и пациент, който е пострадал именно така. Мъжът е на около 34 години, работник в автосервиз. По време на работа човекът усетил, че му става лошо и потърсил помощ от свой приятел, който го отвежда в клиниката по токсикология. Пред медиците, пациентът обяснил, че работил с автомобил, чийто двигател бил включен.
Състоянието на мъжът вече е стабилно и извън опасност.

Доц. Снежа Златева подчерта, че освен отравянията в автомобили, не рядко в здравното заведение постъпват и хора, които са се отровили с газове при боравене с отоплителни уреди на твърди горива.

Често хората слагат в печките материали, които отделят опасни газове или пък самите отоплителни уреди не извеждат веществата извън помещението и така се стига до натравяния. В Германия има наредба според, която съответната община проверява и почиства комините на хората, за да не се стига до такива инциденти”, каза още медикът.