Това съобщи във Фейсбук кметът на Варна Иван Портних, цитиран и от Дарик. В профила си в социалната мрежа градоначалникът публикува снимка, която показва как се произвеждат новите тролейбуси модел Шкода 26 ТР Соларис.

В средата на април екип от Варна ще приеме прототипа. Първият от общо 30 нови тролейбуса очакваме във Варна в средата на месец май, пише още кметът.

Общинската фирма „Градски транспорт" ще получи общо 30 тролейбуса на стойност близо 28 милиона лева.

Доставчик на екологичните превозни средства, които ще са напълно климатизирани, е чешката фирма „Шкода Електрик". Тя спечели обществената поръчка по проекта, по който Oбщина Варна участва заедно с местните администрации в Бургас, Стара Загора и Плевен.
Общият брой на тролеите за четирите града, участници в проекта, е над 100.

Новите возила ще са с 25 седящи места. Машините ще бъдат хибридни и ще могат да се движат и на ток, и на дизел, като без електричество ще могат да изминават до 4-5 км. Гаранционният срок на тролеите ще е 37 месеца, или 210 000 км.

Подмяната на тролейбусния парк във Варна ще обхване само силно амортизираните солови тролеи, голяма част от които са на повече от 25 години. Старите съчленени тролейбуси засега остават в движение.