Младата актриса от Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" Ина Добрева получи наградата за поддържаща женска роля в образа на Елена от спектакъла на театрална работилница "Сфумато" - "Презрението" на Жан-Люк Годар, режисирана от Крис Шарков.

Венелин Шурелов бе отличен за сценографията на "Канкун" - постановка на Варненския драматичен театър.

Наградата той подели с Елица Георгиева, проектирала декорите за "Напразни усилия на любовта" в Театър "София".

Отличието за спектакъл на 2014 г. бе присъдено на "Професия лъжец" на Стефан (Теди) Москов, постановка на Държавен куклен театър – Варна.

Четвъртата награда за варненския театър е за музика на Петър Дундаков в "Талантливият мистър Рипли".

Композиторът, известен като част от проекта "Тибетски сърца", беше отличен и за музиката на спектакъла "Дисни трилър" в Пловдив.

Свила Величкова получи "Икар" за костюмите на „Професия Лъжец“ на Варненския куклен театър, а също и за сценографските й решения на „Басни“ по Лафонтен, реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Бургас и „Джуджето Дългоноско“ от Вилхелм Хауф, реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Сливен.

Наградите във водещите актьорски категории отидоха при Владимир Пенев за главната мъжка роля в "Скъперникът" по Молиер и Лилия Маравиля - за главната женска роля в спектакъла "Госпожа министершата".
Лилия Маравиля е от Варна, възпитаник на легендарната трупа на братя Райкови "Щурче".

Вижте още за наградите "Икар" >>

Иван Добчев бе удостоен с "Икар" за режисурата на "Възвишението" по книгата на Милен Русков в Драматичен театър-Пловдив.
Стефан Мавродиев, който отбеляза 70-годишния си юбилей миналата година, получи признанието за цялостен принос в театъра.

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев връчи наградата за Чест и достойнство на актьора Михаил Хаджиилийков.