Всъщност морската столица ще търси подкрепа на всички общини в Източна България, стана ясно от пресконференция на екипа на кандидатурата.

След финалната селекция Бургас отпадна, а в надпреварата останаха Варна, София, Пловдив и Велико Търново.
Дотук Варна може да се похвали с подкрепата на 12 общини, сред които Добрич, Балчик, Каварна, Шабла, Аксаково и Бяла.

“Това се превръща в битка между Изтока и Запада и ние смятаме, че сме най-добре подготвени”, категоричен бе консултантът на Варна сър Робърт Скот, цитиран от "Труд".

Той допълни, че следващите няколко месеца ще са решаващи по отношение на надпреварата.

“Всички варненци трябва в един глас да остояват страстно идеята, че градът е най- подходящият кандидат за званието”, допълни британецът, който е работил по успешната кандидатура на Ливърпул.

В края на август 13-членно жури ще посети Варна, за да се запознае с напредъка на града, преди да се извърши окончателното оценяване. 6 от съдиите са българи, а останалите - представители на различни европейски държави.

Варна ще се възползва максимално от Международната регата “Тол шипс” за да се рекламира.  Ветроходното събитие ще се състои в морската столица след малко повече от месец, а организаторите ще “брандират” с логото на кандидатурата ветрохода “Калиакра”.

Освен това на мястото, от където ще преминават най-много посетители, ще бъде поставена инсталация, свързана с “Варна 2019”.

В пристанището ще има и специално място за културни контакти, което ще бъде оформено от дървени палети. В него ще бъде експонирана изложба.

От тази седмица започва и набирането на доброволци. Те ще подпомагат община Варна в организирането на събитията за популяризиране на града като кандидат за Европейска културна столица.