Съд в Мианма постанови присъда от 7 години затвор за двама журналисти на агенция Ройтерс по обвинения за нарушаване на закона за държавната тайна, предадоха световните агенции и БТА. Максималната присъдата, която ги грозеше, беше 14 години затвор.

Журналистите Ва Лоне и Куав Сое О пледираха невинни. Те отразяваха миналата година бруталната операция на армията на Мианма срещу рохингите в западния щат Ракхайн. Според обвинението журналистите са получили и разпространили поверителни документи.

Двамата журналисти казаха в съда, че на 12 декември м.г. двама полицейски представители са им връчили поверителните документи в ресторант в Янгон. Минута след това други полицаи са ги арестували. В съда свидетел разказа, че нещата са били нагласени, за да бъде устроена клопка на журналистите.

Присъдата бе произнесена пред претъпкана с журналисти и дипломати съдебна зала.

ООН призова за освобождаването на двамата журналисти. "Продължаваме да призоваваме за тяхното освобождение", заяви Кнут Осбай, представител на ООН в Мианма.

Посланикът на САЩ в страната Скот Марсиъл определи присъдите на двамата журналисти като "тъжен факт както за осъдените, така и за всички в Мианма, които работят усилено за насърчаване на фундаменталните свободи, в това число и свободата на медиите", предаде ДПА.

"Мисля, че други биха се запитали дали този изход от делото увеличава доверието, което народът на Мианма има в своята съдебна система", допълни той.

В изявление агенция Ройтерс порица присъдата и заяви, че обвиненията срещу двамата журналисти са били изцяло скалъпени, предаде Франс прес.

"Тези двама възхитителни журналисти вече прекараха девет месеца в затвора по изцяло скалъпени обвинения, целящи да ги накарат да замлъкнат и да сплашат пресата", се казва в изявлението.

А главният редактор на агенцията Стивън Адлър определи присъдата като "тъжен ден за Мианма, за осъдените журналисти и за медиите по целия свят", предадоха Ройтерс и ДПА.

Той каза, че осъждането на журналистите е голямо отстъпление в прехода към демокрация в Мианма, което няма нищо общо с върховенството на закона или свободата на словото. Главният редактор допълни, че в идните дни агенцията ще реши как да действа срещу несправедливостта, която се извършва спрямо двамата репортери.

На снимката: Журналистите Куав Сое О и Ва Лоне бяха ескортирани от полицията с белезници на ръцете вън от съдебната зала