Специализираният наказателен съд произнесе присъдите за атентата на бургаското летище "Сарафово" преди 8 години, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобус Мустафа Кьсов, а над 40 души бяха ранени.

Петчленен състав на съда постанови най-тежката присъда за двамата обвинени атентатори - доживотен затвор без право на замяна, за каквато настоя прокуратурата. Наказанието обаче беше обявено задочно, тъй като Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан са в неизвестност и от години са обявени за издирване от Интерпол. 

Отделно двамата бяха осъдени и на 10 години затвор за използването на фалшиви шофьорски книжки у нас.

Терористите, чиито служебни защитници поискаха тда бъдат оправдани, защото нямало достатъчно доказателства, са от ливански произход, като Фарах е с австралийски паспорт, а Хасан - с канадски.

Съдът ги призна за виновни в това, че са помогнали на извършителя на терористичния акт - алжирският гражданин Мохамед Хасан Ел Хюсеин, който загина при взрива. 

Магистратите постановиха още подсъдимите да изплатят обезщетение на пострадалите от атентата и близките на загиналите, като общата стойност на неимуществени вреди е над 100 млн. лева. "Кръвнината" е рекордна за България, като за отделните случаи сумите са 3, 6, 10 млн.

Председателят на съда Аделина Иванова и колегите й бяха единодушни за присъдата

Снимка: БТА

Съдията-докладчик по делото Аделина Иванова постанови още главата и крайниците на атентатора да бъдат унищожени. До този момент те са се пазили в националното следствие като веществено доказателството по делото.

Съдийката заяви още, че мотивите по присъдата ще бъдат изготвени в законовия срок. Тя обаче може да бъде обжалвана пред по-горна инстанция.

Снимка: БТА

В съдебната зала не присъства нито един от пострадалите или близките на жертвите. Адвокат Ивелин Димитров, който защитава екскурзоводката Данка Иванова, пострадала при атентата, заяви, че тя вече не практикува професията, защото не може да възстанови от шока. При взрива са спукани и двете й тъпанчета.

На последното заседание адвокат на пострадалите израелци настоя към отговорност да бъде привлечена и терористичната групировка "Хизбула", за която има данни, че стои зад атентата.

Пред медиите пък прокурор Евгения Щъркелова коментира, че присъдата отговаря на съответното престъпление. 

По време на пледоариите прокуратурата обяви, че терористичният акт е осъществен на 3 етапа. При първия атентаторите са влезли в България - ползвали един и същ маршрут - през "Дунав мост", откъдето по-късно напуснали страната. Вторият етап бил самата подготовка, като те не се познавали предварително, но имали кратки срещи. Третият етап бил самият взрив. Установено е, че на фаталния 18 юли 2012 година Хюсейни се е опитал да постави раницата си в автобус, който трябвало да вози израелските туристи, но му било попречено от обстоятелствата. Той се е намирал на около 80 см от превозното средство, когато бомбата избухнала, в противен случай жертвите щяха да са много повече.

Снимка: МВР

Извършителят на атентата, заснет на летището минути преди взрива