Окръжният съд във Варна наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на 34-годишен общински инспектор от "Строителен контрол" на Община Варна, който беше арастуван с подкуп от 2000 евро.

Камен ел Хаббал е привлечен към наказателна отговорност за поискан и приет от него подкуп посредством злоупотреба със служебно положение чрез изнудване.

Съдът прие обоснованото предположение, че мъжът е извършил престъплението, за което е обвинен, както и възможността той да извърши друго престъпление, ако бъде пуснат на свобода, съобщават от държавното обвинение.

Служителят на общината беше задържан на 13 февруари, а у него бяха открити две хиляди евро, като първоначалната уговорка между мъжа във Варна и пострадалия е била за 10 хил. лева. Съобщава се, че в хода на разследването е установено, че той сам е поискал неследващ му се дар в качеството му на длъжностно лице, за да не извърши действие по служба - да не издаде констативни протоколи за установено нарушение и да не подготви проект на заповед за събаряне на незаконно изградена тераса.

Работата по документиране и доказване на престъплението продължава под ръководството и надзора на окръжната прокуратура.

Наложената днес мярка за неотклонение на Ел Хаббал може да бъде обжалвана в тридневен срок в Апелативния съд в града.

Снимка: БТА

Общинският служител работи в администрацията от около две години. Осъждан е за извършен грабеж през 2004 година. При извършване на престъплението е бил непълнолетен ученик. Наложена му е пробация за една година и полагане на обществено полезен труд.

Снимка: БТА