Задържаха рецидивиста, който подпали момиче след опит за изнасилване в гр. Цар Калоян, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград.

Извергът е установен след издирвателни и оперативни действия на служители от разградската дирекция на МВР и Жандармерията под ръководството на Главна дирекция "Национална полиция".

Около 17.00 часа 25-годишният криминално проявен и осъждан мъж е задържан на едно от КПП-тата, изградени в района на село Стражец.

При пристигане по сигнал за пожар в частен дом в Цар Калоян, получен малко след 20.00 часа снощи, служители на полицията намират 17-годишно момиче с изгаряния по тялото. По първоначални данни пострадалата е нападната от 25-годишен рецидивист от Цар Калоян. Момичето е откарано в болница в Русе с опасност за живота. Незабавно са предприети действия по издирване на извършителя и автомобила, с който се придвижва. Лицето е криминално проявено и осъждано за изнасилване и грабежи. Последно е лежал в затвора през 2019 година.

Наблюдаващият прокурор утре ще издаде постановление за задържане за 72 часа на нападателя. След това в съда ще бъде внесено и искане за вземане на постоянна мярка "задържане под стража", каза тази вечер на пресконференция окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

Той посочи, че обвинението, което ще бъде повдигнато срещу 25-годишния мъж, ще е по чл.116 от Наказателния кодекс, за опит за убийство, извършено по изключително жесток начин и причиняване на тежки увреждания на жертвата. Предвиденото наказание е от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Тодоров каза, че задържаният е родственик на жертвата. Тежкото криминално престъпление е извършено снощи след 19.00 часа в къщата на 17-годишното момиче. По това време тя е била сама вкъщи. Нападателят я изнасилва, нанася й жесток побой, опитва се да отсече всички пръсти на лявата й ръка, след което я запалва. Все още се установява запалителното вещество, но по думите на окръжния прокурор вероятно е бензин. Момичето е намерено от майка си, успява само да каже кой й е причинил това и изпада в безсъзнание.

Мъжът се укрил веднага след извършването на деянието. Задържан е малко след 17.00 часа днес край разградското село Стражец. Той се е движел със собствения си автомобил, като по думите на Тодоров няма информация някой да му е помагал при укриването.

Тихомир Тодоров посочи, че момичето е в изключително тежко физическо състояние. Има около 30 процента изгаряния по тялото. Откарана е в болница в Русе, където е на командно дишане. По първоначални данни медицинският екип е започнал ампутация на част от крайниците.

По ирония на съдбата през 2016 година същия този извършител изнасилва майката на жертвата, която е съпруга на брат му, каза още окръжният прокурор на Разград. Тогава той е бил осъден на 2 години и осем месеца лишаване от свобода. Пуснат е от затвора условно предсрочно, като в изпитателния срок извършва ново престъпление, насочено спрямо брат му. Тогава съдът го осъжда на девет месеца лишаване от свобода плюс превеждане на остатъка от неизтърпяната част на наказанието, за това, че е извършил изнасилване.

Какви са били причините за бруталната и необяснима жестокост, най-лесно е да кажа, че извършителят е психопат, защото не е проявил никакво състрадание към жертвата, допълни окръжният прокурор Тихомир Тодоров.