Специализираният наказателен съд отхвърли молбата на Вълчо (Ветко) Арабаджиев за промяна на мярката му за неотклонение от "Задържане под стража" в по-лека.

Съдът обоснова определението си като отчете, че към настоящия момент не е внесено съмнение, относно наличието на обосновано предположение за авторството на престъпленията, за които той е обвинен.

Съдът прие за налични и опасностите от укриване и извършване на престъпление от подсъдимия Арабаджиев.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Семейство Арабаджиеви са с обвинения за участие в организирана престъпна група с цел данъчни престъпления и пране на пари. В продължение на месеци властите ги издирваха, а през март тази година ги задържаха в имение в Испания.

На 18 септември Специализираният наказателен съд пусна под домашен арест Маринела Арабдажиева. Причината за решението бе влошеното ѝ здравословно състояние.

Синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо, също бе пуснат на свобода срещу рекордно висока гаранция от половин милион лева.

Арабаджиев-младши бе зад решетките от близо седем месеца по обвинение, че е държал в банкова касета два милиона и половина евро, за които се твърди, че е знаел, че са придобити от данъчни престъпления.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) наложи обезпечителни мерки на имущество на Вълчо и Маринела Арабаджиеви и девет юридически лица на стойност над 310 милиона лева.