2 от 10-те милиона в брой са открити в апартамент на хотел "Маринела", който се е ползвал от Вълчо Арабаджиев, син на бизнесмена Ветко Арабаджиев, съобщи "24 часа".

Хотелиерът и съпругата му Маринела се издирват с Европейска заповед за арест заради обвинения за участие в престъпна група и укриване на данъци. Точно от неплатен ДДС са пачките, които прокурори и следователи намериха в техни имоти при акцията от петък, категорични са разследващите.

В неделя вечерта Специализираният наказателен съд гледа мерките за неотклонение на тримата арестувани. Това са синът на издирваните - Вълчо Арабаджиев, и Ромелия Кирилова и Елена Караянева, които управляват счетоводни къщи. Заседанието обаче беше при закрити врата. Причината е, че са използвани специални разузнавателни средства, каза в почивката наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

Вълчо Арабаджиев е обвинен за пране на пари, Кирилова и Караянева - за укриване на данъци. И двете дами имат общо с бизнеса на фамилията Арабаджиеви. До януари 2018 г. Елена Караянева и Вълчо Арабаджиев са били в съвета на директорите на "Виктория Груп ВМ", в чиито активи са няколко от хотелите на фамилията. След това на тяхно място идват Маринела Арабаджиева и двете ѝ дъщери Александра и Златомира. Собственик на фирмата е офшорката "Океанос консултантс", регистрирана на Вирджинските острови.

Елена Караянева и Ромелия Кирилова са водили и счетоводството на дружествата, контролирани от семейство Арабаджиеви. Наясно са с финансовите операции, документите и фактурите, които са ползвали фирмите на фамилията.

Ветко Арабаджиев, който вероятно ще бъде обвинен за ръководител на престъпната група, и съпругата му Маринела още не са се предали. Според доказателствата са осчетоводявани фактури за доставки от кухи фирми, за да се избегне плащането на ДДС. Проверката на разследващите показала, че една от фирмите например е внесла 1000 лв., а е трябвало сумата да е 606 хил. лв. Пачките, открити по шкафове, кутии и куфари, са в банкноти от евро и лева. Беше иззет и луксозният автопарк на фамилията, включително "Ролс-Ройс Фантом" на Ветко Арабаджиев и бентлито на съпругата му Маринела.

Засега обвинения имат само трима от фамилията. Съдията от Специализирания наказателен съд Вилислава Ангелова ще обяви решението си дали Вълчо Арабаджиев и двете счетоводителки остават в ареста тази вечер в 21,30 часа.

"Семейство Арабаджиеви имат 25 милиона лева личен доход през последните години, който многократно е бил проверяван от данъчните", това съобщи адвокатът на Вълчо Арабаджиев Илиян Василев. Той уточни, че е сигурен, че Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се върнат възможно най скоро. Защитникът каза, че той е поискал делото да се гледа при закрити врати, за да не се петни името на Вълчо Арабаджиев, което нямало нищо общо с никаква организирана престъпна група.