Обвиненият за 18 престъпления у нас бизнесмен Васил Божков тази сутрин се похвали във Фейсбук страницата си, че е осъдил Държавната комисия по хазарта (ДКХ) заради отнетия лиценз на "Еврофутбол".

"Хунтата съсипа българска компания на четвърт век, а хиляди служители и партньори на EUROFOOTBALL останаха без работа и доходи. Отговорността за това носи основно Владислав Иванов Горанов и пряко подчинените му ДКХ и НАП", написа хазартният бос в социалната мрежа.

Той коментира, че "с решението си съдът показа, че отнемането на лиценза на "Еврофутбол" е напълно незаконосъобразен акт", както пише и в самото него.

Пунктовете за спортни залагания на "Еврофутбол" бяха затворени, след като на 14 февруари ДКХ наложи на компанията акт за 328.9 млн. лева. Само две седмици по-късно - на 25 март пък лицензът й беше отнет за 3 месеца заради големи задължения за периода 18 декември 2014 - 31 декември 2019 г. в размер на над 261.1 млн. лв. държавни такси, плюс над 67.7 млн. лв. лихви.

"Еврофутбол" обжалва отнемането на лиценза пред Административния съд в София. От публикувани днес от Божков документи става ясно, че на 1 юли съдът се е произнесъл и отменя решението на ДКХ за отнемане на лиценза. Успоредно с това дело фирмата на Божков води и друг съдебен спор - за начислените такси и лихви за близо 329 млн. лева.

Причина за съдебното решение са пропуски на Комисията в процедурата. Тъй като "Еврофутбол" оспорва акта за дължими такси и лихви, според съда ДКХ не е имала право да отнеме разрешителното на компанията заради неплатени задължения - вземанията не са окончателно установени с влязъл в сила административен акт. Освен хазартната комисия сама е предложила на "Еврофутбол" да представи обезпечение за спорните задължения и компанията го е направила, а лицензът й все пак е бил отнет. 

ДКХ може да пристъпи към повторно отнемане на лиценза, ако спечели другия съдебен казус - за дължимите държавни такси и лихви, които "Еврофутбол" оспорва, пише още в решението на магистратите. То обаче не е окончателно и може да бъде оспорено в 14- дневен срок.