Хазартният бос Васил Божков, който се прибра в България в петък, и бе арестуван още на летището, не се е върнал доброволно, каквото първоначално впечатление остави. Той е екстрадиран от властите на Обединените арабски емирства.

Информацията беше разпространена първо от "Медиапул", а след това от "24 часа" и БНТ като и трите медии се позовават на потвърждение от неофициални източници в прокуратурата. 

С официалното писмо с дата 23 август властите на ОАЕ уведомяват МВР, че Божков ще бъде екстрадиран на 25 август заради обвиненията в пране на пари. Съобщени са номерът на полета, кога излита, както и очакваният час за кацане на "Летище София" - 15:15 ч.

Първоначално Божков създаде впечатлението, че се прибира в България по собствено решение, а адвокатът му твърдеше, че пътуването е планирано отдавна, но досега бизнесменът нямал разрешение от властите в Дубай. 

Писмото, за което става ясно днес, обаче свидетелства, че става дума за екстрадиция.

В деня, когато с пост във Фейсбук Васил Божков обяви, че се връща, един от адвокатите му - Георги Гатев, обяви, че бизнесменът отдавна е взел решението да се прибере в България, но е имал пречки за това от месец май, "които го възпрепятстваха да си пристигне по-бързо".

Още през февруари 2020 г. българската прокуратура изпрати над 200 страници документи до ОАЕ с искане за екстрадирането на Божков. Дълго време обаче българските власти нямаха никакъв отговор от емирствата, поради което се стигна дори до спиране на едно от делата срещу бизнесмена - с криминалните обвинения.

Разследването бе спряно заради липса на отговор на молби за правна помощ от българската прокуратура до властите в Обединените арабски емирства. Първото искане е пратено още в края на 2021 г., а отговор не е получен. Второто е от миналия юни.

Тъй като по закон се изисква постановлението за повдигане на обвинение да бъде връчено лично на обвиняемия, прокуратурата трябваше да се опита да издири Божков. Ако призовката му бъде връчена и той не се яви, може да се пристъпи към задочно повдигане на обвинения. Без обаче да е направен опит за намирането му, процедурата нямаше как да продължи преди връщането на бизнесмена на българска територия.