Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е разпоредил вътрешна проверка за това как съдебно решение, което не е подписано и не е обявено, е "излязло" от съда и е стигнало до бизнесмена Пламен Бобоков чрез президентския съветник Пламен Узунов, съобщи Lex.bg.

От ВАС обясниха, че целта е да бъдат установени всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията. Срокът за извършване на проверката е 7 дни.

В петък прокуратурата разпространи снимки от комуникация между Пламен Бобоков, от една страна, а от друга - Пламен Узунов и прокурорът от Русе Николай Николов.

От тях става ясно, че Бобоков е обсъждал решение на ВАС със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента. Бизнесменът се интересувал от съдебното разрешение на казуса с либийския танкер BADR от края на 2018 г. Тогава корабът беше конфискуван в Бургас, а екипажът му свален, като "Морска администрация" и Гранична полиция съдействали на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара. Последва заплаха от Либия, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски пристанища, но в крайна сметка скандалът беше потушен, а корабът - върнат на държавната либийска корабна компания. До тази развръзка се стигна след решение на тричленен състав на Върховния административен съд с председател и докладчик Ваня Анчева и членове Даниела Мавродиева и Калина Арнаудова, от началото на 2019 г., който отмени забраната за отплаване на танкера. Именно то е обсъждано между Бобоков и Узунов.

Още през декември 2018 г. Бобоков си пише с предполагаемия секретар на президента, изписан в телефона му като "Prezident-Pl. Uzunov".

На 27 декември Узунов изпраща поредица от съобщения на Бобоков: "Има само проект на решението", "Първо ще го видиш ти", "Още не подписано".

В  отговор Бобоков казва: "Разбрах". На същия ден получил и снимка на диспозитива на съдебното решение, очевидно разпечатано на хартия, с уточняващ текст: "Това е ще е в оригинал". На 3 януари 2019 г. изпратил на Бобоков линк и към решението на ВАС, излязло в първия работен ден на годината. От прокуратурата подчертават, че публикуваният съдебен акт напълно съвпада с изпратения от Узунов текст още на 27 декември.

Заради този случай в петък беше разпитан и секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента.

А Пламен Бобоков обясни в неделя пред бТВ, че не знае откъде президентският съветник знае как ще се произнесе ВАС и допълни: "Може да е имал връзки в деловодството".

Собствения си интерес към произнасянето на съда по казуса с танкера обясни така: "Ние имаме огромни интереси в Африка, ние сме компания с големи инвестиции зад граница. Това е грозен казус, заради който България скоро ще бъде обявена не само за бандитска, но и за пиратска държава. Аз от 10 години имам бизнес в Либия. Ние работим с либийската национална петролна компания БРЕГА. Беше ми казано, че в случай че и последната инстанция на съда се произнесе против либийския интерес, България ще влезе в черен списък и щеше да бъде забранен бизнес с български компании. Аз просто исках да разбера дали има смисъл да се ходи до Либия, защото там имам хора, имам представители - дали има въобще има смисъл да сядаме и да се разбираме с нашите партньори".