Върховният административен съд окончателно разпореди незабавно да бъдат върнати на "Сиела Норма" 228-те машини за гласуване, които не участваха в изборите. Това става ясно от определение на съда.

С решението си върховните магистрати потвърждават разпореждане на Административния съд в София, който в средата на месеца определи, че тези машини не са купени от ЦИК и комисията няма право да се разпорежда с тях.

"Да бъде прекратено безусловно действието, предприето от ЦИК, изразяващо се във фактическо задържане без правно основание на 228 машини за гласуване, които не са част от договора между ЦИК и "Сиела Норма", записа в мотивите си тогава Административният съд в София. Със съдебния си акт от днес и ВАС казва същото.

След като въпросните 228 машини не са предмет на договора за обществена поръчка със "Сиела Норма" АД и няма да бъдат използвани в изборния процес, то за ЦИК не са налице основания да осъществява действия по задържане на чуждо имущество, пише в мотивите на върховния съд от днес.

Върховните съдии отхвърлят като неоснователни доводите на ЦИК, че комисията не може да допусне у нас безконтролното внасяне на машини от същия вид като тези, с които се гласува на изборите на 14 ноември.

Според магистратите дори да са от същия вид и със същия софтуер като тези по договора, машините няма как да бъдат използвани от съответните избирателни комисии, доколкото не са им предоставени по номера, и отпечатаните от тях разписки не съдържат номерата на приетите от комисиите машини, с които ще се гласува.

Случаят с машините нашумя след изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който посочи, че тези устройства са над бройката, купени от държавата след обществена поръчка. От "Сиела Норма" отговориха, че 228-те устройства не са част от договора с ЦИК, собственост са на "Смартматик Интернешънъл Холдинг" и ще се използват за демонстрации в Албания и Грузия, както и за резервни части.