Прокуратурата спря разследването за отстрела на защитения черен лешояд Ултрон, повече от година след стартирането на наказателното производство. Извършителят не е открит, съобщи 24Rodopi.bg.

Черният лешояд, дарен на страната ни от белгийския зоопарк Planckendael, бе открит прострелян от бракониери в Кърджалийско през пролетта на 2020 г. Според данни от сателитен предавател птицата, която е от рядък и изключително ценен вид, е била ранена на територията на държавното ловно стопанство "Женда". 

Лешоядът се е връщал у нас след зимуване в гръцката част на Източните Родопи, в района на Национален парк "Дадя", където се намира и единствената естествена колония на вида на Балканите. През цялото време поведението му и движението му е проследявано от сателитния предавател, който дава сигнал, че птицата е в беда.

Открита окървавена в мъглата, за живота ѝ започват да се борят дни наред ветеринарни специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Ултрон обаче не оцелява и умира преди да навърши година.

От сдружението "Зелени Балкани" оспориха решението на прокуратурата в съда. Магистратите в Кърджали обаче отхвърлиха жалбата. Според Наказателния кодекс постановлението на прокурор за спиране на наказателното производство може да се обжалва от обвиняемия, пострадалия или неговите наследници. Сдружението обаче не попада сред кръга на лицата, имащи това право.