Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на 34-годишния Калоян Каймакчийски, който застреля бившата си приятелка Кристина Благоева, а след това сложи тялото й в багажник на кола и го запечата с полиуретанова пяна.

Според магистратите налице са редица доказателства, че 32-годишната жена, майка на 9-годишно момченце, е убита предумишлено.

Тялото на Кристина бе открито на 6 април, след като три дни по-рано тя не се прибрала от работа. При разследването бе установено, че младата жена е била причакана на столичната ул. "Кукуш" от бившия си приятел и настоящ колега Калоян и убита с два изстрела от пистолет "Макаров". Оръжието пък било собственост на сегашната приятелка на мъжа - Йордана Сотирова, която е военнослужеща.

В съдебната зала стана ясно, че Благоева е убита с два изстрела - в рамото и в гръдния кош. По тялото ѝ съдебните лекари са намерили редица следи от насилие - ожулвания и синини. Част от тях са по шията, ръцете коленете.

Пред апелативните магистрати адвокатът на Каймакчийски - Илиан Гергененов заяви, че подзащитният му има постоянен и установен адрес и трайна трудова заетост - той е специалист оперативно проектиране на мрежата в един от мобилните оператори. Юристът изтъкна, че Каймакчийски се води неосъждан, тъй като е реабилитиран по право. Освен това той не се бил укривал и е съдействал на полицията. Защитата обяви, че ако Калоян Каймакчийски бъде пуснат под домашен арест, той ще отиде при майка си, която е кметски наместник на село Черньово до Ихтиман. 

"Единствено моля за по-лека мярка. Само това искам. Или домашен арест, или мярка, която е различна от задържане под стража. Само това искам - да не бъда задържан под стража", заяви Калоян под съда. 

Според прокурор Светлозар Петров, обвиняемият предумишлено е убил Кристина Благоева около 17 часа на 3 април, след като е замислил тежкото престъпление и се е подготвил е старателно. Разговорът, който Калоян и Кристина са водели, е ескалирал и той я е прострелял, а смъртта е настъпила мигновено. Разпитани са много свидетели, предаде bTV.

Автомобилът, в който тялото на жената е било прехвърлено, е бил подготвен. Каймакчийски е изхвърлил дрехите и ръкавиците, които е носил, но е забравил една от гилзите. 

След това е накарал е Йордана - настоящата си приятелка, да върне оръжието си в поделението, където тя работи като военнослужещ, а не в касата в жилището си.

Калоян Каймакчийски е осъждан два пъти условно - за палеж на кола и за заплаха за убийство. Но от преди две години се води реабилитиран, защото е изтекъл срокът на условното му осъждане.