Около 1 млн. лева платил банкерът Цветан Василев, за да избегне разследването за фалита на КТБ - това заяви в показанията си пред Специализирания съд основният свидетел на прокуратурата по делото - Бисер Лазов.

По собствените му думи той осигурил парите на няколко транша по заповед на Василев. Всичко започнало, когато банкерът получил призовка от следователката Надежда Куюмджиева, а случаят бил на досъдебна фаза, съобщи bTV.  

Освен това Василев взел сам решението КТБ да бъде поставена под надзор. Алтернативата била да осигури със свои средства капитализация за 1,5 млрд. лева или да поиска финансова помощ за тази сума, каза още пред съда свидетелят, който е бил главен счетоводител на КТБ и личен финансист на Василев, предаде БНТ.

През май 2014 г., около месец преди КТБ да бъде поставена под "особен надзор", изпълнителните директори на банката били призовани в следствието на разпит по разследване за източването на финансовата институция. Призовка да се яви при следовател Надежда Куюмджиева получил и самият Василев и така той разбрал, че състоянието на банката се разследва.

Лазов разказа, че тогава банкерът му възложил чрез собственика на информационен сайт Огнян Стефанов да се свърже с адвокат Лазар Карадалиев и да организира среща в кабинета му.

"Това, което е получил като информация от адвокат Карадалиев, е, че познава следовател Куюмджиева и тя ще свърши работа", потвърди и прокурор Даниела Начева в съдебната зала.

Според показанията на Лазов било обяснено, че решаването на проблема с разследването си има цена. Тогава Василев разпоредил веднага да се осигурят парите от главната каса на банката.

"Една сума от 20 000 евро е била осигурена в кабинета на Цветан Василев, в който са присъствали Огнян Стефанов и Карадалиев", допълни прокурорката.

Свидетелят разказа още, че в началото на юни 2014 г., преди поредна среща със Стефанов и  Карадалиев, Василев наредил от касата на банката в кабинета му да се осигурят още пари.

"На два пъти са били осигурявани от по 250 000 евро и 200 000 лева", допълни Начева.

По този начин, според Бисер Лазов, за две седмици Василев дал на Стефанов и Карадалиев общо 520 000 евро и 200 000 лева, които били взети от касата на КТБ.

Изненадани били, че на 13 юни полиция, разследващи и прокурори влизат в банката и изземат документи. Същата сутрин Карадалиев предупредил Лазов за акцията. Цветан Василев тогава бил в Солун и на следващия ден повикал Лазов при себе си.

"И съответно му е била дадена задача да осигурява, когато е необходимо, средства на Огнян Стефанов и на Карадалиев за обезпечаване на възникнали проблеми по воденото досъдебно производство", подчерта прокурорката.

Бисер Лазов заяви още, че от август 2013 г. до март 2014 г. Цветан Василев е дал над 350 000 лв. на Огнян Стефанов на ръка. Срещу тях трябвало да се осигуряват положителни публикации за банкера и злепоставящи за враговете му. Според свидетеля за малко повече от две години от КТБ са дадени 300 млн. лева за дейността на ТВ7.

Защитата на Цветан Василев отказа коментар.