За провокация и за подхвърляне на пари по случая с кмета на "Младост" и дума не може да става. Това каза пред журналисти в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров.

Той настоя, че службите са спазили закона.

"Законът е такъв, този закон го творите вие. Ако считате, че нещо в нашите действия е нередно, а аз считам, че те са в съответствие със закона, разполагате със законодателна инициатива - променете закона. Критикувайки нас, че спазваме закона, който вие създавате, всъщност критикувате себе си", обърна се Цацаров към депутатите.

"Mисля, че тезите, развити от защитниците на г-жа Иванчева, са обясними - малко или много това са хора, на които се плаща, за да защитават позиции. Това е логиката на адвокатската професия. Вярно е, че бяха изложени тези, които са в пълен разрез с действителното положение и досъдебното производство - като това, че едва ли не парите са били предадени преди да са били поискани, но в крайна сметка доброто е, че предстои досъдебен процес и смятам, че колегите от Специализираната прокуратура ще извършат това бързо", категоричен бе главният прокурор.

По думите му, в съдебната зала ще стане ясно колко от тези неща са истински и колко са плод на защитната теза.

"Въпросът кога да бъде извършено самото задържане е бил въпрос, който е бил изцяло в оперативната преценка на наблюдаващите прокурори - те са избрали момент, свързан с това, кога е финализирано предаването на парите", каза още Цацаров.

На въпрос дали има СРС-та по случая, той отговори: "Този въпрос има дълга история, която е документирана по съдебния ред".

"Нека се съсредоточим върху фактите и да пропуснем спекулата. Прочетох наскоро, че спекулата е била първата стъпка към прокурорска диктатура - това са пълни глупости. Не мисля, че казусът "Иванчева" е нещо, което да е изолиран случай в работата на прокуратурата. За що се отнася до други казуси - нека припомня, че на следващия ден беше задържан с подкуп началник на полицейско управление, а днес се извършва проверка и в "Автомобилна администрация" в Благоевград. Това не са изолирани случаи, просто на някого не са удобни", допълни Сотир Цацаров.

Председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев пък бе категоричен пред журналисти в парламента, че част от парите са намерени в автомобила на Десислава Иванчева, а друга част - в посредника. Той допълни, че от СРС-тата, които са използвани, се вижда, че парите категорично са за кметицата на "Младост". 

"Нямаме никакви правомощия по задържане, така че реално не сме участвали, нито в задържането й, нито в описването. Нямаме дори полицейски функции", посочи Георгиев. В отговор на въпрос има ли още сигнали срещу Иванчева и повдигане на нови обвинения Пламен Георгиев коментира: "Нямам право, знам колкото вас. Не ми е работа да знам тези неща, има досъдебно производство. Единственият, който може да прецени дали ще има обвинение и да съобщи за нови свидетели, които са постъпили е прокуратурата".

Попитан дали в Антикорупционния орган са постъпвали други сигнали председателят посочи: "Които сигнали е имало, сме ги подали. Не искам да изпадам в конкретика. Имахме разговор с Иван Гешев и той ме помоли да спрем да говорим в конкретика за досъдебно производство, което е висящо. Наистина не е редно да обсъждаме такива въпроси, има следствена тайна".