Трима са обвиняемите за лихварство след спецакцията във Видин на ГДБОП, съобщиха от прокуратурата в града. Установена е съпричастността към дейността на организираната престъпна група на задържаните с инициали М.Ц. (на 50 години), П.Ц. (на 48 години) и Р.С. (на 37 години). 

Окръжна прокуратура - Видин ръководи разследване на незаконна банкова дейност, извършвана от организирана престъпна група. Единият от обвиняемите - М.Ц., е привлечен към наказателна отговорност и за изнудване. Събрани са доказателства за това, че той е принудил едно лице да се разпореди с парична сума в размер на 2 000 лева и го заплашил.

Окръжният прокурор Ваня Ненкова обясни още, че е установено, че са давани средства при уговорена лихва с изключително висок размер. В началото на месеца се е давала една сума, а в края е трябвало да се върне в двоен и троен размер. Лихварите са известни във Видин и от години раздават кредити на безработни и малоимотни хора от ромския квартал срещу голяма лихва. Раздадените кредити са събирани често и чрез насилие, са установили разследващите.

И тримата обвиняеми, които са безработни, са осъждани, като единият от тях е осъждан преди повече от 10 години, другите двама - преди 7 и 8 години. Те са осъждани - за опит за преминаване нелегално на границата, а другите двама - за кражби, каза още прокурор Ненкова.

Досъдебното производство е било образувано през януари 2022 г. с постановление на Специализираната прокуратура за незаконна дейност, извършвана от организирана престъпна група, създадена с користна цел. След закриването на специализираните структури делото е прието по компетентност от Окръжна прокуратура - Видин.

В хода на разследването са събрани доказателства, че от 2015 г. до настоящия момент структурираното трайно сдружение основно се занимавало с незаконна банкова дейност на територията на област Видин. За събиране на дългове участниците му упражнявали изнудване, принуда, както и други силови методи спрямо техните длъжници.

По делото са проведени разпити на свидетели, извършени са разпознавания, както и други действия по разследването.

В обитаваните от тримата жилища, ползваните дворни места и прилежащите постройки е извършено претърсване и изземване.

 

С постановление на наблюдаващия прокурор тримата са привлечени в качеството на обвиняеми по водено досъдебно производство и са задържани за срок до 72 часа.

Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите.