Трима души са ръководили една от най-големите разбити досега у нас групи за разпространение на наркотици. 25-има от общо 32-ма обвинени са обявени за издирване. За някои от тях е издадена и европейска заповед за арест. Това обяви шефът на спецпрокуратурата Димитър Франтишек, който оповести подробности по разследването.


Акцията срещу групата е от миналата седмица, като в нея са участвали и щурмоваци от ГДБОП.

Франтишек обясни, че в бандата попадат мъже, чиито снимки бяха разпространени на листовки преди 2 години в София като хора, които продават наркотици.

"Трима са ръководителите на неутрализираната миналата седмица престъпна група за наркотици", обясни и наблюдаващият прокурор Красимир Тренчев. Той отказа да цитира имената им, но наблегна на направленията, в които е работела групата.

"Едното направление е продажба на наркотични вещества на едро, търговия с 50 и повече килограма високорискови вещества - хероин, кокаин, коноп, екстази, почти цялата палитра. Второто направление е дилърска мрежа, изградена от самите тях. Третото е, че в нощните заведения и по партитата основно те са предлагали наркотични вещества", посочи още той.

Прокурорът не коментира дали задържаните имат връзка с по-големи имена от наркобизнеса и подчерта, че групировката е работила на територията на цялата страна.

Относно начина на набиране на кадри за групата той обясни, че някои са се включвали доброволно, а други са били принуждавани със сила. "Упражнявано е насилие. Имало е нанасяне на телесни повреди и заплахи", обясни Тренчев. Според него групата действа вече от 4 - 5 години насам, а активно се работи по случая от 2 години и половина.