Софийска градска прокуратура ръководи разследване за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици, съобщиха от държавното обвинение. От данните в прессъобщението се разбира, че става въпрос за несебърския прокурор Методи Велков, който рано тази сутрин беше спрян за проверка и задържан в РУ Слънчев бряг, след като отказал да бъде тестван на място за упойващи вещества. Той се държал и непристойно с униформените.

Днес разследващ полицай от ОДМВР-Бургас образува досъдебно производство с първото действие по разследването - разпит на свидетел, за три престъпления:

  • За това, че на 10.07.2024 г. в гр. Несебър, е управлявано моторно превозно средство - лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК;
  • За това, че на 10.07.2024 г. в гр. Несебър, е управлявано моторно превозно средство - лек автомобил, след употреба на наркотични вещества - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК;
  • И за това, че на 10.07.2024 г. в гр. Несебър, противозаконно е пречено на орган на властта да изпълни задълженията си - престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК.

Извършени са разпити на свидетели, включително и на полицейски служители. Извършен е оглед на местопроизшествието. Лекият автомобил е иззет като веществено доказателство по разпоредбата на чл. 343б, ал. 5 от НК: "В случаите по ал. 1 - 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му."

Установено е, че лекият автомобил е управляван от прокурор от Районна прокуратура-Бургас. Той е отказал да бъде тестван с техническо устройство за установяване употребата на алкохол и наркотични вещества, като е отказал и предоставянето на кръвна проба. В тази връзка наблюдаващият прокурор е изготвил искане до Софийски градски съд за даване на разрешение за принудително изземване на образци за сравнително изследване.

Разследването по случая продължава.

Часове по-късно съдът одобри искането на Софийската градска прокуратура да се вземат принудителни кръвни проби на прокурор Методи Велков. Засега не е ясно кога ще излязат резултатите, но по тях ще се работи приоритетно.

"Рано тази сутрин е подаден сигнал от служители на бензиностанция в раойна на Равда затова че виждат човек в неадекватно състояние, а управлява автомобил. Колегите са реагирали много бързо и адекватно. Човекът се държи буйно и арогантно. Поради това, че се държи арогантно, към момента той е задържан. Предстои съгласуване със Софийска градска прокуратура и евентуално повдигане на обвинение", коментира по-рано през деня министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.