Софийският апелативен съд наложи най-тежките мерки за неотклонение "задържане под стража" на обвинените в убийството на Пейо Пеев - Габриела Славова и майка ѝ Красимира Трифонова, предава БНТ. 

Досега Габриела беше под домашен арест заради малките ѝ деца, но след като социалните служби ги повериха на родителите на жертвата, прокуратурата обжалва нейната мярка за неотклонение.

Ние сме свързани с тези деца. Едно от тях е със заболяване, каза през сълзи Трифонова и поиска да бъде освободена от ареста. Тя заяви, че срещу дъщеря ѝ има заговор, предава БТА. Освен това тъщата на удушения Пейо заяви в залата, че тя и Габриела са невинни.

"Невинни сме! Мярката ни трябва задължително да бъде домашен арест", каза Красимира Трифонова, цитирана от NOVA.

Защитата ѝ не е съгласна с доводите на градския съд, на базата на които тя е в ареста.

Преднамерено и кампанийно в част от медиите се разказва историята и това според защитата се ползва като бухалка срещу съда. Не само, че Красимира Трифонова има репутация като дипломат, а и правото на защита са фактори, на базата на които тя може да бъде под домашен арест с гривна, посочи защитата.

Адвокатите се спряха на изказвания на главния секретар на МВР Живко Коцев и вътрешния министър Калин Стоянов.

Защитата на Габриела Пеева заяви още, че няма категорични доказателства, че тя е участвала в убийството. Не може на база на предположения да се повдигат обвинения, каза адв. Марияна Тодорова.

В съдебната зала Красимира Трифонова бе с медицинска маска. Бащата на Пейо Пеев също дойде, за да проследи съдебното заседание.

Прокуратурата оповести, че вече са назначени редица експертизи. Освен това е разпитана майката на убития. За децата на Пеев е уведомена дирекцията за социално подпомагане.

Адвокатите на Габриела Пеева представиха доказателства, според които тя твърди пред МВР, че не знае къде са децата ѝ. Според нея има риск за децата ѝ. Социалните служби два пъти са се произнасяли по случая.

Прокуратурата смята, че има опасност, ако Габриела Пеева остане на свобода, да се укрие или да извърши престъпление. Децата на Пеева са настанени при родителите на Пейо Пеев.

В същото време стана известно, че Велико Минков е подал искова молба за установяване на бащинство за едно от двете деца на Пеева. Така може да се окаже, че четиримесечно бебе живее при хора, с които няма роднинска връзка, посочи защитата на Пеева.