Според прокуратурата, ръководител на престъпната група е Цветелина Стоянова - управител на „Маркетлинкс“ ООД - София и маркетингов специалист за сдружение „Надежда за нас 2008”. Тя е обвиняема за четири престъпления.

Като участнички в групата са привлечени Снежина Спасова – адвокат в Софийска адвокатска колегия и Тотка Георгиева, хигиенист в частна детска градина “Веселата къща“.

Престъпната схема е била замислена и осъществена през септември 2013 г. от Цветелина Стоянова.

Сдружението „Надежда за нас 2008”, в което тя участвала като маркетингов специалист, подпомагало младежи от уязвими групи и израснали в домове. Посредством дейността си в него и с помощта на Тотка Георгиева (самата тя израсла в дом и приета от Стоянова да живее в жилището й), ръководителката на групата намирала бременни жени без брак или разделени със съпрузите си, които не желаели да отглеждат децата си, най-вече заради липса на финансови възможности.

Цветелина Стоянова уговаряла бъдещите майки да предоставят децата си за отглеждане от български семейства, готови да им заплатят за това между 6000 и 10 000 лева. След като мотивирали жените да продадат децата си, Стоянова и Георгиева ги прибрали в дома си в София, където им осигурявали храна, лекарства и ги водили на медицински прегледи, за да ги контролират до деня на раждането. Всичко това финансирали кандидатите за родителски права.

Снежина Спасова, като адвокат с опит в областта на осиновяванията, намирала от своя страна български семейства, които желаели да отгледат дете и били готови да платят, за да избегнат процедурата по осиновяване.

Юристката изготвяла необходимите документи за завеждане на дела за осиновяване и за припознаването в общините, давала разяснения на семействата и на бременните жени какви документи да си извадят и какви обяснения да дадат пред съда за допускане на осиновяването.

След изписването на родилката от болничното заведение, Цветелина Стоянова предавала детето на „новите родители“ и прибирала майката в дома си до окончателното приключване на процедурата по осиновяване.

Участничките в престъпната група са разкрити и задържани от агенти на ДАНС на 30 юли 2014 г. преди да довършат третия си опит за незаконно осиновяване.

По делото са използвани специални разузнавателни средства.