Сръбският адвокат Сърджан Алексич заяви, че ще подаде иск срещу НАТО за използването на боеприпаси с обеднен уран при бомбардировките над бивша Югославия по време на конфликта в Косово през 1999 г., довело до рязко увеличаване на онкологичните заболявания в региона, предаде БТА, позовавайки се на информация от ТАСС.

Алексич каза, че искът ще бъде подаден от името на майка му, която е починала от рак.

"Като човек и адвокат имам дълг пред покойната си майка и роднините ни, които живееха в село, бомбардирано със снаряди с обеднен уран, и се разболяха от рак. Много от тях умряха от онкологични заболявания, макар че живееха в екологично чиста местност, където до 1999 г. нямаше никакви източници на замърсяване", каза адвокатът за ТАСС.

Адвокатската кантора на Алексич в Ниш ще защитава и правата на други сръбски граждани, пострадали от действието на обеднения уран. Адвокатът каза, че две години след смъртта на майка си той се опитва да събере в Ниш признати световни учени и да докаже, че Сърбия има право и е длъжна да иска обезщетения за болните и починалите, тъй като лечението на един болен от рак струва стотици и хиляди евро на месец.

"Опитвам се да получа от хората и страните, които са извършили това, хуманност и лечение на нашите граждани", заяви юристът.

Алексич каза, че в град Вране в Южна Сърбия има улица, която днес наричат "улица на мъртвите", тъй като във всеки дом има поне един болен или починал от рак. През 1999 г. на два километра от там са били изстреляни боеприпаси с обеднен уран.

Адвокатът смята, че използването на обеднен уран от НАТО по време на бомбардировките в бивша Югославия трябва да бъде разглеждано в ООН и в Съвета на Европа като военно престъпление.