Специализираният наказателен съд пусна под домашен арест отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, както и помагачът им Петко Дюлгеров.

Съдия Иво Хинов записа в 40-страничните си мотиви, че решението се отлага с три дни. Адвокати обясниха, че в мотивите съдът е записал тримата да бъдат под домашен арест, но с гривни.

От прокуратурата заявиха, че първо искат да се запознаят с тях и тогава ще решат дали да протестират решението. Обвинителите по делото обясниха, че не искат арест за Иванчева, Петрова и Дюлгеров на всяка цена, но все още имало опасност те да извършат друго престъпление.

Законовият срок, в който решението на спецмагистратите може да бъде обжалвано или протестирано пред Специализирания апелативен съд е 7-дневен.  

Това бе поредният опит на адвокатите на бившата кметица на "Младост" и на нейната заместничка да заменят задържането под стража с по-лека мярка за неотклонение. В средата на ноември Иванчева и Петрова бяха пуснати от ареста от първоинстанционния спецсъд, но часове по-късно промяната на мярката беше стопирана до произнасяне по протеста на прокуратурата.

В крайна сметка Апелативният специализиран наказателен съд ги остави окончателно в ареста.

Следващото заседание по делото е насрочено за 8 януари. Тогава по искане на защитата отново ще бъде разпитан прокурорският свидетел Александър Ваклин, чийто сигнал за изнудване вкара подсъдимите в ареста.