Специализираният наказателен съд отхвърли искането на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост" - Биляна Петрова, да напусне ареста.

Съдът се позова на назначената съдебно-медицинска експертиза, според която, въпреки здравословните си проблеми, разследваната за корупция заместничка на отстранената кметица Десислава Иванчева може да се лекува и под стража. Според д-р Адриана Русева заболяванията й не изискват болничен престой и затова тя се е консултира, както и е осигурила личен преглед при още специалисти, съобщи БНР.

Това предизвика реакцията на защитата й, според която вещото лице е изследвало и въпроси, които не са му възложени от съда и прави изводите си без изобщо да се е запознала с условията в ареста.

Съдът обаче, не се съгласи и даже похвали Русева, че е проявила самоинициатива за попълване на изследването. Според магистрата консултациите с други специалисти не само не е неправомерно, а е проява на висок професионализъм.

Докато защитата на Петрова искаше свободата й, включително и защото не е участвала в корупционна схема с кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и бившия районен кмет Петко Дюлгеров по изнудването на бизнесмена Александър Ваклин, обвиняемата се разплака, а съдът даде почивка. След нея обаче обяви, че Биляна Петрова остава под стража - решение, което тя може да обжалва пред Апелативния специализиран съд.

Според прокуратурата Иванчева е поискалa от Ваклин подкуп в размер на 500 000 евро и получили част от него - 70 000 евро, за да изпълни част от служебните си задължения. Петрова и Дюлгеров са обвинени като нейни помагачи.

Неотдавна самата Иванчева беше откарана в болница за изследвания, тъй като има тумор, като беше окована с белезници и на ръцете, и на краката. Това предизвика остро възмущение, след което беше разпоредено правилата за конвоиране на арестанти да бъдат преразгледани.