Апелативният специализиран съд отказа да пусне от ареста 7 от митничарите, задържани на "Калотина", обвинени за участие в група за подкупи.

След близо 4-часово заседание апелативните съдии потвърдиха решение от 8 февруари 2020 г. задържаните да останат зад решетките. От доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че задържаните са съпричастни към престъпленията, в които са уличени. Това е един от мотивите.


Другият е, че ако бъдат пуснати на свобода, има риск да извършат друго престъпление, например, да повлияят на свидетелите.

Освен турски, сръбски и български шофьори, показания по делото дали и митничари, които не са сред задържаните. Те обяснили каква е била схемата на работа.

Шефът на пункта на "Калотина" Райчо Алексиев е обвинен като ръководител на групата за подкупи, а Радостин Койчев, Стоян Стоянов, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов като участници в нея.

Адвокатите им представиха куп удостоверения за квалификация на митничарите и благодарствени писма за работата им през годините. Те твърдят, че от показанията на свидетелите не ставало ясно кой точно какви пари е поискал и взел.

Според прокуратурата митническите инспектори са вземали пари от шофьорите, за да не ги проверяват щателно или да им "спестят" такси. После те се отчитали на началниците на смени, които правели отчисления за шефа.

За една смяна се изкарвали между 800 и 1000 евро от коли и между 1000 и 1200 евро от камиони, обявиха преди дни от прокуратурата.

Соченият за водач на организирана престъпна група от митничари и граничари началник на МП "Калотина" Райчо Соколов е бил неколкократно ръководител и на МП "Капитан Андреево". Соколов е сновал между двата пункта, като на няколко пъти е командвал българо-турския през 2018 г., след което е бил върнат на "Калотина". В началото на декември 2019 г. пак е командирован на МП "Капитан Андреево", а в края на януари 2020 г. поема МП "Калотина".

Общо 30 митничари и гранични полицаи бяха задържани на 6 февруари на ГКПП Калотина по време на зрелищна акция на МВР и Прокуратурата, съвместно с антикорупционната комисия. Арестите дошли след множество сигнали на турски шофьори. Обвинения бяха повдигнати на общо 20 от арестуваните, като 7 са за ръководене, а 13 са за участие в бандата. Според разследващите членовете на групата взимали такса "Почерпка" от преминаващите границата автомобили и камиони, като в края на всяка смяна давали по 50 евро на сочения за тартор на престъпната структура Райчо Даскалов.

Според данни от обвинението двама от задържаните, които били на висок пост, си позволявали да пътуват по 700 км всеки ден, за да работят. Вероятно единият от тях е Райчо Соколов.

На 8 февруари Специализираният наказателен съд остави в ареста 7 от обвиняемите митнически инспектори и гранични полицаи, на четирима постанови мярка за неотклонение "Подписка", а останалите 9 пусна под парична гаранция от 5 000 лв.

На съдебното заседание стана ясно, че прокуратурата смята, че шефът на МП "Калотина" Райчо Соколов е и ръководителят на бандата, заедно с началниците на смени. Според наблюдаващия прокурор Калин Стоилов точно тези седем, сочени за основатели на групата, имат най-съществена отговорност за дейността, поради йерархичната структура на бандата. От държавното обвинение заявиха, че разполагат с доказателства, събирани от края на март миналата година, когато стартирало самото досъдебно производство.

Прикрити служители на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР са преминавали през пункта по няколко пъти, за да документират изцяло пътя на парите от хората, които ги дават, до най-високото ниво в групата. Разполагат и със свидетелски показания на шофьори, които са разказали много подробно кой, кога и по какъв начин им е искал пари. Именно по тази причина тези, които са на най-ниските нива, са останали с по-леки мерки за неотклонение.