Наблюдаващият прокурор, който води разследването срещу арестуването за дигиталния пробив на системата на НАП, разреши изнасянето на още доказателства от папките по делото. 

"Въпреки прозрачността, се разпространяват неверни твърдения, които целят злепоставяне на магистрати", аргументират разсекретяването на доказателствата от прокуратурата. 

В документите, видими на официалния сайт на Специализираната прокуратура има достъп до разпит на един от свидетелите по делото, както и до експертна справка за електронните съобщения, изпратени до някои от медиите веднага след пробива в системата на НАП. Освен това са качени и нови разговори между тримата обвинени.

Делото е срещу компанията „Тад груп”, а трима са обвинени за източването на данните на 5 милиона българи от системата на НАП.  

Обвинените в тероризъм по делото са шефът на „Тад груп” Иван Тодоров, търговският директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.

Действието на спецпрокуратурата идва по-малко от месец, след като прокурор Евгения Станкова обяви, че делото ще се гледа при закрити врата, за да не бъдат разгласявани данни, които да всяват допълнително социално напрежение и паника в обществото. Тогава Станкова бе категорична, че каквито и въпроси да й бъдат задавани те са обект на засекретяване, тъй като касаят националната сигурност и тя няма да може да отговоря на тях.

В крайна сметка доказателства продължават да бъдат изнасяни по официалния ред чрез сайта на прокуратурата. 

Документите може да видите тук и тук

Новите разговори сочат, че извършителите са знаели точно какво правят и в деянието има умисъл. Специализираната прокуратура предоставя допълнителна информация, след като на 08.08.2019 г. в проведено съдебно заседание Апелативният специализиран наказателен съд взе спрямо обвиняемия Иван Тодоров най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража". Съдът се запозна с представените от Апелативната специализирана прокуратура нови доказателства във връзка с извършената хакерска атака срещу НАП. 

До настоящия момент Специализираната прокуратурата два пъти оповести данни от досъдебното производство, тези доказателства са разгласени след разрешение на наблюдаващия прокурор, както и след като същите са били предмет на съдебно обсъждане.