Временният шеф на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов е поискал от Апелативния специализиран наказателен съд да гледа утре при закрити врата делото за ареста на собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров. Това става ясно от искането му, публикувано на сайта на Специализираната апелативна прокуратура днес. 

В искането на Найденов се уточнява, че са събрани нови доказателства, които могат да разкрият чувствителна информация за хора и фирми. Прокурорът пише още, че става дума за взаимоотношения на клиенти с банки и застрахователи, данъчни документи и междуфирмени търговски отношения, свързани с прякото развитие на икономика на страната.

"Не би било редно и правилно по отношение на тази информация, отнасяща се до физически и юридически лица и осъществяващи разнородна дейност, подчинена на законовите изисквания в страна, да бъде изложена на показ и достояние на лица присъстващи в съдебната зала, защото те биха били застрашени по един или друг начин (икономически или психически), както и със свои противоправни действия да застрашат националната сигурност на страната", пишат в искането си от прокуратурата.

Желанието на държавното обвинение идва само седмица след като от там разпространиха изненадващо до медиите част от доказателствата по разследването за кибертероризъм срещу Иван Тодоров, търговския директор в "ТАД груп" Георги Янков и 20-годишния служител Кристиян Бойков, който бе първият задържан по случая с изтичането на личните данни на на 5 млн. българи от Националната агенция за приходите (НАП). Всичко, което трябва да знаете за: Изтичането на лични данни от НАП (122) До медиите бяха изпратени общо 13 файла, сред които снимки на файлове от компютри, телефон, както и стопкадри от охранителни камери в "ТАД груп" с обяснителни бележки кое какво е.

"По повод протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определената мярка за неотклонение "парична гаранция" на собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров и с разрешение на наблюдаващия прокурор публикуваме части от доказателствения материал, събран в хода на разследването", казаха тогава от държавното обвинение.

От файловете бяха заличени всички лични данни, факти и обстоятелства, които според прокуратурата биха навредили интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази. В един от файловете обаче не бяха заличени ЕГН на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, депутата от ДПС Делян Пеевски и двама адвокати, свързвани с Пеевски. След публичното изнасяне на доказателства единственият кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев, който в момента е заместник на Цацаров, обяви, че и занапред ще се изнасят данни до медиите по ключови дела.