Служители на Агенцията за държавна финансова инспекция започнаха спешна проверка в община Благоевград, съобщи БНР. Според кмета на областния център Методи Байкушев липсващите пари, осигурени по проекти и задълженията на общината са над 50 милиона лева.

Държавните инспектори ще направят пълна проверка както на документацията по големите проекти и възложените по тях обществените поръчки през последните няколко години, така и на движението на финансовите потоци от общината към изпълнителите по договорите.

Държавната агенция беше сезирана от кмета на Благоевград Методи Байкушев, след като вътрешната проверка показа, че важни проекти, възложени от общината от предишния кмет Илко Стоянов, са замразени или изобщо не са стартирали, а парите за тях липсват.

Такъв е проектът за укрепване на срутището по пътя от града към ски зона "Картала", за който междуведомствената комисия към МС отпусна близо 5 милиона лева още в началото на 2021 година. 

Замразени са още два важни за Благоевград проекта - изграждането на новата улица " Промишлена" и ремонта на сградата на Камерна опера и читалището.

Съмнения за финансови нарушения и сериозно забавяне има и по отношение на изграждането на анаеробната инсталация в Регионалното депо за управление на отпадъците, чиято стойност е над 30 милиона лева.

Целевите средства, отпуснати от държавата за местните избори, които са 1,5 милиона, също липсват.

Финансовата дупка по информация на кмета към момента е над 50 милиона лева, което е два пъти повече от собствените приходи на община Благоевград за една година.