Никой от институцията няма да се поддаде на външни фактори, стоящи извън обективните факти по преписките и делата, независимо от източника или интензитета им. Това се посочва от ръководството на Софийската градска прокуратура в позицията, изпратена до медиите, по повод коментари за безпристрастно провеждане на проверки.

Вчера заместник главният прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. Сигналът е в 3 направления. Едното е за престъпления срещу правосъдието. Второто е, че Гешев обитава почивна база на прокуратурата в курорта Боровец и третият е за незаконен запис на член на висшия съдебен съвет.

"Софийска градска прокуратура е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу лица с имунитет, магистрати, членове на Министерски съвет, както и за престъпления против републиката. Ръководството на СГП заявява, че всеки един прокурор от СГП изпълнява своите служебни задължения принципно, отговорно и обективно, така както изискват моралът и законът. Нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решаване на дела от изказвания на лица, заемащи висши публични длъжности", посочват от институцията.

От градската прокуратура декларират, че няма да допуснат каквото и да е превишаване на правомощия или използването им за цели извън наказателното производство, още по-малко за създаване на обществени настроения в една или друга посока спрямо конкретни факти и лица.