Апелативният специализиран съд гледа днес мярката за неотклонение на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, който беше обвинен в кибертероризъм заради атаката срещу НАП, при която бяха източени данни на над 5 млн. българи.

Миналата седмица, след като се завърна от Канада, той беше задържан на летище София, но след това съдът го освободи срещу гаранция от 100 000 лева. Защитата настоява за намаляване на огромната сума и обжалва първоинстанционното решение. Същото направи и прокуратурата, но си искане за задържане под стража на бизнесмена, който можел да се укрие или да въздейства на свидетели. Сега съдиите трябва да преценят дали да уважат това искане.

Самият Тодоров дойде в съда заедно с двамата си защитници, единият от които известната адвокатка Ина Лулчева. Собственикът на "ТАД Груп", който според обвинението е подбудил своя служител Кристиян Бойков да хакне базата данни на НАП, отказа да говори с журналистите. Докато се опитваше да се измъкне от тях, той каза лаконично, че не се притеснява и добави само:

"Не съм поръчвал нищо, моля ви!".

Адвокат Ина Лулчева

Снимка: БТА

Един от защитниците му пак се обърна към репортерите с думите:

"Спрете вече, това е нелепо!".

Вчера от прокуратурата съобщиха, че имат нови доказателства срещу него - допълнителни разпити на свидетели, документи и данни за застрахователни дружества и държавни институции. Става дума за взаимоотношения на клиенти с банки и застрахователи, данъчни документи и междуфирмени търговски отношения, свързани с прякото развитие на икономика на страната, уточниха от държавното обвинение. Тъй като обаче те могат да разкрият чувствителна информация за хора и фирми, временният шеф на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов поиска от Апелативния специализиран наказателен съд да гледа днешната мярка при закрити врата.

Все още не е ясно дали съдиите ще приемат тези аргументи.

По-късно изненадващо в залата дойде и самият Кристиян Бойков. Предполага се, че защитата ще иска 20-годишният компютърен специалист, когото прокуратурата посочи като хакера, атакувал НАП, да даде показания.

(Очаквайте подробности)