Окръжната прокуратура в Бургас привлече към наказателна отговорност кмета на Община Сунгурларе д-р Георги Кенов и един от тримата му заместници - Тодорка Павлева, съобщиха от държавното обвинение.

С постановления на прокурор двамата са обвинени за корупционно престъпление, извършено в съучастие. Касае се за нарушаване на служебните задължения при сключване на договори от името на община Сунгурларе, с цел набавяне на облага за конкретно лице, което е страна по договорите. Предмет на разследване са и причинените на общината вреди.

По-рано днес бе проведено претърсване и изземване в сградата, в която се помещава администрацията на Община Сунгурларе. Процесуално-следствените действия бяха извършени от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Бургас, служители от Областната дирекция на МВР - Бургас и Териториалната дирекция "Борба с организираната престъпност" в морския град. 

Установени и иззети бяха документи, имащи отношение към извършеното престъпление.

На Георги Кенов и Тодорка Павлева са връчени призовки за явяване в качеството им на обвиняеми на 12 юни.

"Няма от какво да се притесняваме. Проверяват договори за няколко пасища край общината. Това е поредната проверка, провокирана от анонимни сигнали. При предходните не се откриха нарушения. Всичко това се прави заради предстоящите местни избори", коментира по време на обиските кметът на Община Сунгурларе пред БНТ.

Д-р Кенов, който е акушер-гинеколог, е кмет на Сунгурларе от 2007 година с прекъсване от един мандат - от 2015 до 2019 г., когато губи изборите от кандидата на ДПС Васил Панделиев. През 2019 г. Кенов е издигнат за кандидат-кмет от ГЕРБ и печели, но през октомври м.г. общинското ръководство на партията в Сунгурларе обяви чрез пост на своята фейсбук страница, че сваля своето доверие от кмета и неговата администрация.

От партията посочиха тогава, че от средата на 2020 са в конфликт с д-р Георги Кенов и не подкрепят неговите действия. "Кенов станал абсолютно неконтролируем и това довело до уронване името на ПП ГЕРБ в общината. Това неминуемо ще доведе до срив в гласовете и подкрепата към партия на следващите местни избори през 2023 г.", написаха още от общинското ръководство на ГЕРБ в Сунгурларе.