Специализираният наказателен съд върна делото срещу Димитър Желязков-Митьо Очите на прокуратурата заради допуснати многобройни процесуални пропуски и несъответствия, съобщи Нова телевизия, като се позова на БГНЕС.

Разпоредителното заседание продължи над 9 часа.

Според магистратите има допуснато съществено нарушение Очите по отношение на повдигнатите му обвинения.

Той е обвиняем като ръководител на организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Групата е действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и к.к. "Слънчев бряг". На съд по същото дело са предадени още 12 души. Деветима от тях - за участие в ръководената от Желязков група, а 3-ма за престъпления, извършени по поръчение на групата. Сред обвиняемите е и дъщерята на Желязков - Станислава, обвинена за събиране на "такса спокойствие" от таксиметрови фирми и собственици на търковски обекти в курорта "Слънчев бряг".

Освен като ръководител на организирана престъпна група, Митьо Очите ще отговаря за 9 деяния, извършени от него и от останалите обвиняеми по негово лично разпореждане.

"Димитър Желязков е екстрадиран у нас от Турция с Европейска заповед за арест, в която фигурират определени престъпления, за които той може да бъде съден, а именно ръководене на организирана престъпна група и 3 палежа. В обвинителния акт обаче фигурират обвинения за разпространение на наркотици и изнудване чрез заплахи, за които той не може да бъде съден към момента. Затова Специализираната прокуратура трябва да поиска разрешение от съседката ни", заяви председателят на съдебния състав.

Нарушения и пропуски има и по отношение на останалите 12 души, които са привлечени към наказателна отговорност. Разпитват свидетели на стрелбата срещу Митьо Очите.

Според съда липсва описание на функциите им в организираната престъпна група, както и описание на това, в какво се изразява тяхното участие. Също така не е ясно как е определен размерът на имуществените вреди и какви точно са те.

"Съдът беше абсолютно прав. Той повтори доводите, които изложихме по време на заседанието. Обвинителният акт ще определя рамките, по които ще се защитаваме и той трябва да е ясен. Съжалявам, но е хубаво прокурорите да четат. Все пак видяхте четирима прокурора. Би трябвало капацитетът им да е достатъчен", коментира адвокат Иво Найденов.

Според него сега държавното обвинение ще протестира решението на спецсъда. Мерките на задържаните останаха без промяна, тъй като според магистратите към този момент няма основания те да бъдат изменени.

Ако бъде признат за виновен по делото, Митьо Очите може да получи 15 години затвор, глоба до 10 000 лева и конфискация на половината му имущество.