Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение, представляващо повишена опасност по случая с починалата в "Пирогов" 15-годишна Даная Кулева, съобщиха от държавното обвинение.

Прокуратурата разследва периода от 28 април до 9 май миналата година, когато настъпи смъртта на момичето.

Преди две седмици от СГП съобщиха, че извършват проверка, като целта й бе да се установи дали има достатъчно данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс, а именно дали смъртта на починалото дете е причинена поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Досъдебното производство е образувано преди два дни.

Ученичката, която страдаше от тромбоцитопения - състояние, при което броят на кръвните клетки, участващи в кръвосъсирването, е силно занижен, почина в началото на май м.г. Тя бе приета в реанимацията на "Пирогов" с кръвоизлив и оток на мозъка, предизвикани заради заболяването й и след лек удар по главата. Въпреки извършената операция, Даная изпадна в мозъчна смърт. Родителите й обаче решиха, въпреки огромната мъка, да дарят органите й и да спасят други болни.

Майката Ани Стоянова обвини спешната болница за смъртта на детето си и поиска оставката на ръководителя й д-р Валентин Димитров. Почернената жена не се съгласи с резултата от първата проверка на МЗ, като обвини, че в доклада има неистини. Поиска втора проверка, след която Изпълнителната агенция "Медицински надзор" съобщи, че е открила нарушения в лечението на починалото 15-годишно момиче.

Проверяващият екип е констатирал нарушение при предписването и отпускането на лекарствен продукт. Всички документи, получени от лечебните заведения в хода на извършване на първата проверка, са предоставени на сектор "Противодействие на корупцията в администрацията", отдел "Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална полиция".